En aquesta ocasió la peça triada per al desenvolupament de l’activitat ha estat El carnaval dels animals, del compositor francès Camille Saint-Saëns (1835-1921). Aquesta obra es caracteritza pel seu component còmic, burlesc i paròdic, ja que utilitza els instruments per a imitar tota una cort d’animals, que inclou fins i tot l’espècie dels pianistes! De fet, la peça fou composta per Saint-Saëns en 1886 per a ser executada en un cercle reduït d’amistats amb l’objectiu de passar un moment divertit i entretingut. Per aquest motiu el compositor va prohibir qualsevol execució pública i l’edició d’aquesta obra fins després de la seua mort, excepte el fragment corresponent a El cigne, que sí que va veure la llum en 1887. I és que en l’obra hi ha burles i paròdies explícites a personatges i músiques de la seua època que hagueren situat Saint-Saëns en unes situacions bastant compromeses.
El concert va ser conduït i guiat per un mestre de cerimònies de luxe: Carles Cano (València 1957). L’escriptor i contacontes va captar el públic infantil present al teatre amb les seues narracions i descripcions, enriquides amb la participació enjogassada dels músics de l’orquestra però, sobretot, de la secció de percussió. En efecte, tot plegat fou un concert de sons i onomatopeies que descrivien cada un dels animals que desfilava pel carnaval: des del lleó fins al cigne, passant per les gallines, els ases, l’elefant, les tortugues, els ocells… i sense oblidar els pianistes. Les xiquetes i els xiquets assistents al concert hi intervenien cantant o utilitzant el seu cos com un instrument de percussió, amb la qual cosa s’integraven de ple en l’espectacle.
Al capdavall, aquest concert didàctic va resultar novament un èxit de participació i un encert en el plantejament i en els resultats. El criaturam que omplia les butaques de l’espectacle va gaudir de la música de Saint-Saëns i va escoltar atentament el contacontes que els explicava mil històries sobre la festa del carnaval i sobre els animals que hi circulaven. Fins i tot, va intercalar un conte africà, Katafutu, l’home dels sorolls, molt ben dibuixat sonorament pels instrumentistes de percussió. Hi passaren una bona estona d’entreteniment i d’aprenentatge que esperem que es repetisca en pròximes edicions.
Al concert van assistir al voltant de 700 persones, entre alumnes i professorat dels IES; Camp de Túria, Laurona, La Vereda, dels Col·legis; Francisco Llopis, CRA Baix Túria, El Prat, Unió Musical de Llíria i de l’Horta Nord; El Barranquet de Godella.
Cal destacar també que és la primera vegada en la història de la Unió que interpreten a dos pianos a l’escenari per a dur a terme aquesta obra.
Enhorabona a tots, als joves treballadors músics i especialment als pianistes, al narrador Carles Cano, al treballador e incansable director Hilari Garcia Gázquez i al seu equip: María Romero, Laura Tuset, Paloma, i com no, a Daniel Vidal Ribero, autor dels materials didàctics.
Per a la Unió Musical de Llíria és un honor i un motiu de satisfacció continuar treballant conjuntament amb vosaltres per a dur endavant aquestos encisadors projectes pedagògics.
Enrique Romero
Deja tu comentario