Free Joomla Templates by FatCow Coupon

BUSCADOR

PROGRAMA CONCERT DE PRESENTACIÓ DE PABLO MARQUÉS MESTRE COM A DIRECTOR TITULAR DE LA BANDA SIMFÒNICA

Publicado el Domingo, 21 Agosto 2016

 

1º Moviment

La simfonia comença amb una introducció lenta en què les cordes entonen la nota La en diferents octaves al llarg d'uns quatre minuts (durant els quals s'aprecia un velat i bucòlic teló de fons en què és fàcil identificar diferents veus d'aus i algunes fanfàrries) després dels quals sorgix un líric i preciós tema pres d'una de les "Cançons d'un Caminant" composta pel mateix Mahler.
Conforme avança el moviment sorgix un tema en clau de fanfàrria amb què, per fi, sorgix la llargament esperada tonalitat de Re major que definix a l'obra.
Este primer moviment finalitza amb una tornada de les mateixes veus de les aus que apareixen en la introducció per a concloure amb un assossegat i relaxant tancament.

2º Moviment

El segon moviment és un scherzo (forma musical que invita al ball i sorgix com a evolució del minueto encara que un poc més ràpid que este) que immediatament ens transporta als salons vienesos on s'interpretaven els valsos de la dinastia Strauss.

3º Moviment

Es tracta d'un moviment lent que Mahler va concebre com una paròdica marxa fúnebre basada en en la cançó folklòrica Frère Jacques que és ací executada en tonalitat menor per a donar pas a unes fàcils melodies que ens transporten a la música que solien interpretar les bandes dels carrers i en les que queda de manifest els orígens jueus del compositor.

4º Moviment

Este últim moviment comença amb una fortíssima i impactant obertura que arriba a sorprendre (i fins a espantar) a l'oient desatent.
El compositor va dotar a este moviment d'una espectacular orquestració i uns contrastos dramàtics que anuncien clarament el que serien les seues simfonies posteriors.
La bucòlica innocència del principi de l'obra, l'alegre i elegant vals del segon moviment i la paròdica marxa fúnebre basada en una cançoneta infantil executada en tonalitat menor, reapareixen novament i són deixades arrere per un poderós final, sinistre i dramàtic, amb el que finalitza l'obra.

Visto: 398