Free Joomla Templates by FatCow Coupon

BUSCADOR

LA UNIÓ MUSICAL DE LLÍRIA EN EL CONCERT D'ANY NOU DE VIENA

Publicado el Martes, 06 Enero 2015

 

Els membres de l’Orquestra Filharmònica de Viena elegeixen cada any de forma democràtica al director d’este famós concert. Per a celebrar este 75 aniversari tan especial enguany elegiren a Zubin Mehta i han explicat que ho fan fet “no solo porque es uno de los más grandes directores de nuestra época, sinó también porque es un gran humanista”. Des de que en 1986 els músics d’esta orquestra decidiren invitar cada any a un director internacional, Zubin Mehta és el que més vegades l’ha dirigida. En concret, en cinc ocasions: anys 1990, 1995, 1998, 2007 i 2015. Zubin Mehta és també Membre Honorari d’esta orquestra.  

          Com ja és habitual, els comentaris del concert que ha retransmés Televisió Espanyola han estat a càrrec del popular crític musical i musicòleg, José Luis Pérez de Arteaga. Durant la segona part del concert, i aprofitant una de les eixides de l’escenari del director, el comentarista Pérez de Arteaga ha fet el següent comentari: ZUBIN MEHTA ES DIRECTOR HONORARIO DE LA UNIÓ MUSICAL DE LLÍRIA, DE LA BANDA DE LA QUE FUE DIRECTOR SU PRIMER MAESTRO EN BOMBAY, FRANCISCO CASANOVAS”. 

          El prestigiós mestre Zubin Mehta fou nomenat Director d’Honor de la Unió Musical de Llíria  en un concert històric que se celebra en el nostre auditori el 15 de novembre de 2013. (clic ací per veure àlbum de fotos) El concert se celebrà amb motiu de l’homenatge pòstum que la Unió Musical oferí al que fou el director titular de la nostra Banda Simfònica durant els anys 1967-1969, Francisco Casanovas Tallardà (1899-1986). Cal recordar que Casanovas durant els seus 27 anys d’estança en la India (1930-1956) fou el director titular de l’Orquestra Simfònica de Calcuta i també del seu Conservatori de Música. Durant esta època mantingué una llarga i profunda amistat amb Mehli Mehta (pare de Zubin i director de l’Orquestra Simfònica de Bombai) amb el qual col·laborà musicalment. Com a resultat d’esta amistat, Casanovas es convertí en el primer professor de música de Zubin Mehta i fou el qui  li ensenyà harmonia i contrapunt quan éste tenia 16 anys. Posteriorment, els dos continuaren mantenint una profunda amistat. 

          Era la primera vegada que Zubin Mehta dirigia a una banda en un concert públic, reconeixen així la gran labor educativa i musical que desenvolupen les societats musicals valencianes. La primera part del concert de la nostra Banda Simfònica formada per una plantilla de 140 músics fou dirigida pel mestre titular, Enrique Artiga Francés, amb una selecció d’obres compostes per Francisco Casanovas. La segona part s’inicià amb una gran expectació per part de les més de 900 persones que omplien la sala per veure dirigir al mestre Zubin Mehta amb un programa d’obres molt apreciades pels socis de la Unió: l’obertura Rienzi de Wagner i la Simfonia nº 9 en mi menor “Del Nou Món” de Dvorak, a més de l’intermedi de La Boda de Luis Alonso, de Gerónimo Giménez. El concert fou presentat pel nostre destacat unioner, Jaime Coronel Calero. 

          Prèviament per la vesprada, el mestre Zubin Mehta (acompanyat per la senyora Helga Schmidt, Intendent i Directora Artística del Palau de les Arts Reina Sofia de València) estigué assatjant durant una hora i mitja amb la Banda les obres que s’interpretarien per la nit. Després assistí a la inauguració de l’exposició dedicada al mestre Casanovas, que amb el títol Francisco Casanovas Tallardá, “Un Grande de España de la Música”, estava dedicada a la seua vida artística i a les relaciones d’amistat i col·laboració musical  amb Mehli Mehta. Una part d’esta exposició també estava dedicada a recordar el concert que el 19 de setembre de 1979 oferí en la nostra sala l’Orquestra Filharmònica d’Israel dirigida per Zubin Mehta. 

          El mestre Zubin Mehta també  tingué una altra deferència amb els músics de la Unió Musical, quan el 28 de maig de 2014 els invità a assistir a l’assaig general de l’òpera La Forza del Destino, de Verdi, que sota la seua direcció tingué lloc al Palau de les Arts Reina Sofia de València. 

          Des de la Unió Musical de Llíria volem expressar públicament la nostra alegria per este concert tan especial que ha oferit Zubin Mehta dirigint l’Orquestra Filharmònica de Viena en este 75 aniversari, al temps que li expressem el nostre agraïment per haver acceptat tan amablement ser nomenat Director d’Honor de la Unió Musical de Llíria.     

Clic per veure àlbum de fotos concert Zubin mehta en la Unió en 2013  

Clic ací per llegir comunicat en word         

           

Visto: 1403