LA UNIÓ MUSICAL DE LLÍRIA

La fundació de la Unió Musical de Llíria data del 8 d’octubre de 1903, encara que com el seu nom indica va ser el resultat de la fusió de dos bandes anteriors: la Música Nova i la Música Vella que van iniciar la seua activitat musical a Llíria durant les primeres dècades del segle XIX.

La Banda Simfònica, composta per més de 150 músics, és el pilar fonamental de la Societat, encara que també compta amb altres agrupacions musicals com la Banda Juvenil, l’Orquestra Simfònica i el Cor Social. Té una massa social de 1.500 socis i unes instal·lacions de més de 5.000 m2.

La Unió Musical ha sigut pionera en l’àmbit educatiu, ja que és l’única societat musical d’Espanya que des de 1976 té un Col·legi de Primària i Secundària Obligatòria, amb 400 alumnes. En 1997 es creà el Centre Integrat de Música de Grau Elemental, el primer d’estes característiques que es va fundar a Espanya i l’únic que funciona a la Comunitat Valenciana. Des de llavors els alumnes de l’Ensenyança Primària cursen paral·lelament estudis de Grau Elemental de Música. A més, la Unió Musical compta amb una Escola d’Educands de 150 alumnes, en la qual s’han format una infinitat de músics distribuïts entre les més importants agrupacions musicals i conservatoris d’Espanya, així com innumerables docents en Educació Musical. Sense oblidar-nos de la formació musical de gran quantitat de músics amateurs que representen l’ànima i el sentir d’esta Societat. Una altra faceta educativa és l’organització periòdica de cursos de perfeccionament musical.

Durant 1976-1982 van oferir els seus concerts en el Teatre Unió Musical les millors orquestres, solistes i directors internacionals que visitaven Espanya. Per a això, es va fundar la Societat de les Grans Orquestres Simfòniques i van actuar 16 orquestres com les Simfòniques de Viena, Londres, Berlín, Royal Philarmonic de Londres, Estat d’Utah, Filharmòniques d’Israel, Moscou, Londres, Leningrad, Nacional Hongaresa, Estat de l’URSS i la Radiotelevisió Soviètica, Polònia, Nacional d’Espanya i RTVE. Van actuar directors com Segiu Celebidache, Zubin Mehta, Carlo Maria Giulini, Maurice Abravanel, Rafael Frühbeck de Burgos, Antal Dorati, Jesús López Cobos, Daniel Baremboin, Cristobal Halffter, Garcia Asensio, Ros Marbá…

La Banda Simfònica ha comptat amb excel·lents directors titulars que l’han convertit en la banda més premiada. Des de 2010 el seu director titular és Enrique Artiga. Com a directors invitats han actuat entre altres: García Asensio, Ros Marbá, Carles Santos, Alberto Bolet, Cervera Collado, Pedro Pirfano… El 15 de novembre de 2013 Zubin Mehta va dirigir a la Banda i va ser nomenat Director d’Honor.

La banda ha conquistat més de 60 primers premis en certàmens nacionals i internacionals entre els que destaca l’èxit obtingut el 1962 en Kerkrade al ser considerada la banda amb major puntuació en la història d’este certamen. És també la banda més premiada en el Certamen Internacional de Bandes de Música de València, amb 44 primers PREMIS I MENCIONS d’Honor. Ha executat audicions rellevants en nombroses ciutats espanyoles i a Viena, Londres, Nova York, Washington, Filadèlfia, Mèxic, París, Brussel·les, Roma, Ginebra, Tòquio, Caracas, L’Havana…

La Banda Simfònica ha fet més de 20 gravacions de diferent format amb diverses cases discogràfiques. També ha gravat concerts per a la ràdio i per a TVE, les cadenes autonòmiques i la RTV francesa, italiana i holandesa.

La Unió Musical va ser la primera societat musical valenciana que va fundar en 1981 una orquestra integrada exclusivament per alumnes procedents de la seua escola de música. El seu primer director va ser Bernardo Adam Ferrero i el primer mestre de corda el violinista romanés Ciuca Ilie. En 1982 va commemorar el seu primer aniversari oferint un concert davant de la Reina Sofia al Palau de la Sarsuela. L’orquestra té una activitat constant i activa i compta amb una plantilla de 80 músics. Un dels seus últims directors titulars des de febrer de 2010 ha sigut Hilari García Gázquez, en 2012 es feren carrec de l'Orquestra Simfónica D. Francisco Llopis Agustí i D. Ernesto Verdeguer Ortiz .

La Unió Musical està integrada per altres agrupaciones artístiques, como el Cor, actualment dirigit per D. Francesc Gamón, y la Banda Juvenil, vertader viver de músics de la Unió, amb el seu director actual Miguel Porta Lozano.

Altres activitats artístiques de la Unió Musical han sigut el seu quadro artístic amb representacions de teatre i sarsuela. El seu Teatre també s’utilitza com a sala de cine, una activitat iniciada l’any 1926 i que actualment és la sala en actiu més antiga dels cines valencians.